Zwemles

27-03-2012 17:40

 

Nederland, waterland bij uitstek!

 

Nederland, dat wereldwijd bekend staat om zijn dijken, waterbeheersing, het polderen (nee, niet dat stukje dat wordt gedaan door de FNV, dan dreigen we met zijn alle gewoon te verzuipen) gewoon, dat waar Lely zo goed in was, het droogleggen van stukken land en die weer gebruiken om de inwoners te huisvesten. Wat onze kroonprins verder heeft uitgewerkt en wat we tegenwoordig watermanagement noemen.

Nederland, ook een land dat bekend staat om zijn vele manieren waarop water gebruikt kan worden. Op maandag de wasdag van ouds her, de dag ook waarop je zelfs nu nog steeds ziet dat het waterverbruik piekt.

Het in bevroren toestand exploiteren en waarop we de ene gouden medaille na de anderen binnen halen, of het nou op de E.K of W.K. is, het maakt niks uit, we gebruiken het water naar de mogelijkheden die het bied.

Wat te denken van het zwemmen. Als er toch ergens het belang van wordt ingezien dat het wenselijk is om in een vroeg stadium reeds in aanraking te komen met het water dan is dat toch wel in dat kikkerlandje van ons. Zwemles geven en zwemles krijgen zijn toch wel begrippen die in onze cultuur en samenleving niet meer weg te denken zijn.

 

Wij, zijn ervan overtuigd dat het wenselijk is om kleine kinderen al zeer vroeg de eerste beginselen van het zwemmen bij te brengen. Wij, zijn ervan overtuigd dat dat dient te gebeuren op een pedagogisch verantwoorde wijze. Wij, zijn ervan overtuigd dat een kind plezier moet beleven aan zijn of haar eerste pogingen om zich drijvende te houden. Wij zijn ervan overtuigd dat dit in ieder geval met respect voor het kind dient te gebeuren.

Zwemles geven, met als uitgangspunt plezier en respect, brengt grote namen als Wouda, van de Hoogenband, Veldhuis en wat meer in het verre verleden, Terpstra en Kok voort. Namen waar je met trots en respect naar kijkt.

Tja, dat is natuurlijk hoe wij, in onze westerse samenleving en christelijk georiënteerde cultuur ermee omgaan! Er zijn ook ander mogelijkheden, manieren om je kind zwemles te geven.

Net zo als dat er ‘andere’ manieren zijn om b.v. je geloof te verspreiden of je cultuur superieur te willen maken t.o.v. andere  mogelijkheden die wij niet snel zullen willen toepassen. Mogelijkheden die we waarschijnlijk als verwerpelijk zullen wegzetten.

Een wijze van lesgeven die niet zo snel voet aan land zal krijgen in onze cultuur en ik denk dat dat maar goed is ook. Net zo min als dat we accepteren dat ‘andere’ culturen trachten met harde hand hun cultuur te laten over heersen over ‘onze’ cultuur.

U zult zich waarschijnlijk afvragen waar heeft hij het in ‘Godsnaam’ over of, zo u wilt, in ‘Allah’s’ naam, over. Wel ik zal een trachten uit te leggen hoe dat in sommigen andere culturen wordt gedaan, die eerste, zo belangrijke zwemles van je kotertje.

Ach, als ik het moet uitleggen loop ik misschien kans dat men mij zal verwijten geen open visie te hebben tegenover een ander manier van lesgeven, zeg maar van leven. Wel, misschien is het wel beter als u, uw eigen oordeel vormt op basis van de beelden.

U kunt dan altijd later nog besluiten of we wel of niet moeten overgaan tot het breed invoeren van deze levensles methode.

Kijk, overtuig en oordeel zelf !!

https://youtu.be/_IPRw-g9MgY