Liegende politici ondermijnen de democratie

09-09-2012 12:31

Bijna dagelijks heb ik het gevoel dat ik wat moet schrijven over de meest baarlijke nonsens die de heren en dames lijsttrekkers over ons heen stortten. 

Telkens weer het gevoel dat je openlijk bedonderd wordt door de voormannen van de verschillende partijen. Gewoon onwaarheden voor waarheid verkopen, je vervolgens zwaar beledigd voelen als je erop betrapt wordt. Niet het boetekleed aantrekken maar nog harder schreeuwen dat je wel gelijk hebt! 

Wat moet je daar nu nog in vredesnaam overschrijven? 

Ik bedoel, je kunt schrijven dat Rutte de boel bedot met zijn €1000,= weg geven aan hen die het feitelijk niet nodig hebben! 

Je kunt schrijven dat Roemer niet helemaal de boel op een rijtje heeft als hij de midden inkomens wil pakken! 

Je kunt schrijven dat Samsom wel heel erg strak geregisseerd is door zijn campagne team en dat er feitelijk geen plaats meer is voor spontaniteit. 

Je kunt zeggen dat Pechthold wel erg aan het demoniseren is geslagen in de richting van Wilders en daar door steeds meer gaat lijken op het tweeling broertje van Melkert. 

Je kunt zeggen dat Buma (als hij inmiddels zijn naam niet weer heeft gewijzigd) een draaikont is, die vaker van standpunt wisselt als het verkeerslicht bij ons op de hoek. 

Je kunt zeggen dat Wilders de PVV leid als een verlichte potentaat. 
Tja, wat kan je eigenlijk niet zeggen over deze campagne. 

Je kunt, in ieder geval, niet zeggen dat ze allemaal de waarheid hebben gesproken. Stuk voor stuk liegen de heren en dames erop los dat het een lieve lust is. Zo erg als deze campagne is het volgens mij lang niet meer geweest. Het liegen van politici lijkt te zijn verheven tot een kunst, zo langzamer hand. 

De een maakt het nog bonter dan de ander. Op het moment dat iemand de euvele moed heeft ze erop aan te spreken, zie je onmiddellijk het beschuldigende vingertje naar de ander gaan: “hij/zij doet het ook!!” het gedrag van de ander lijkt een excuus te zijn voor een rechtvaardiging van het eigen gedrag. 

Feitelijk komt het er dus op neer dat u aanstaande 12 september, niet een nieuwe volksvertegenwoordiging kiest. Nee, we kiezen feitelijk de grootste leugenaar. We kiezen hem/haar die met het meeste elan de grootste leugens tot waarheid weet te verheffen. 

Dat noemen we dan DEMOCRATIE. 

Ach we zijn een waardig lid van EUROPA, we passen ons gedrag gewoon aan naar de andere lidstaten waar deze vorm van verkiezingen houden (met bijbehorende campagnes) al veel langer “Business as useally” is. 

Ik woon In Duitsland, ik heb dus mijn stem al uit gebracht. Ik vindt dat je moet kiezen, zo ben ik nou eenmaal groot gebracht. Je moet gebruik maken van de mogelijkheden die een democratie je bied. 
Dit keer echter met de groots mogelijke tegen zin. Of zoals iemand het voor de Duitse televisie formuleerde: 

“Ik zal mijn democratische plicht doen. Ik ga stemmen. Weet echter dat als jullie weer niets doen om je beloftes na te komen dat jullie de democratie op het spel zetten. Dat, vrienden kon wel eens sneller het geval zijn als dat jullie lief is!!” 


Het forum van Politici en bankmensen was stil. Kennelijk zette deze woorden ze aan het denken. Ik hoop dat de politici in Nederland zich ook realiseren dat ze met hun manier van opereren, feitelijk de democratie aan het wankelen brengen. 

Ach, ik schrijf er maar niks meer over !!