Journaliste van het NRC klapt uit de school!!

25-03-2012 23:27

Journaliste van het NRC deinst er niet voor terug om te wapperen met de medische gegevens van Prins Friso. De prins wordt behandeld in het ziekenhuis van Insbruck aan de gevolgen van een lawine.

 

Mevrouw Jannetje Koelewijn lapt privacy aan haar laars!!

In het Ziekenhuis in Innsbruck is prins Friso opgenomen en wordt behandeld aan de opgelopen verwondingen als gevolg van een lawine. In dat ziekenhuis wordt ook een medisch congres gehouden. Een van de sprekers daar is een hoogleraar Neurochirurgie. Zijn echtgenote vergezeld hem. Zijn echtgenote is journaliste voor de NRC, het zich zelf als ‘kwaliteitsblad’ profilerend.

Aanwezigheid in het ziekenhuis van Insbruck

Tijdens de verschillende journaals van vandaag wordt mevrouw Koelwijn opgevoerd als goed ingelichte bron. Mevrouw Koelewijn schroomt er in het geheel niet voor om de behandelend artsen te citeren uit hun onderlinge gesprekken over de aan hun toevertrouwde patiënt, Prins Friso.
Ter verantwoording verklaard mevrouw Jannetje Koelewijn in aanvang doodleuk dat ze ‘toevallig aanwezig was en die gesprekken opving.

Hoezo “toevallig aanwezig bij een gesprek tussen vakgenoten”??? zoals mevrouw de journaliste eerst verklaarde.
“Ik was toevallig aanwezig bij een gesprek tussen de behandelend artsen en mijn man” verklaarde zij nogmaals.

Laakbare media

Pas later , toen haar handelen kritisch werd benaderd, gaf ze aan dat ze wel degelijk gerichte vragen heeft gesteld aan die artsen. Dat ze de behandelend artsen erop heeft gewezen dat ze van plan om hetgeen besproken werd publiekelijk te maken. Het overleg tussen haar man, de hoogleraar Neurochirurgie, en de behandelend artsen ging gewoon verder. Niks toevallig dus, gewoon bewust gezocht naar informatie en misbruik gemaakt van het feit dat ze daar toevallig aanwezig was.
Schunnig  en laakbaar handelen, het misbruik maken van gegeven vertrouwen. Niets is deze dame kennelijk te gek. Het zelfde geld natuurlijk ook voor de media die haar een podium hebben gegeven om haar media-geilheid te exploiteren.

De NRC.

De afweging gemaakt door de eindredacteur Peter Vandermeesch, van het NRC, zoals hij die in zijn publiekelijke verantwoording geeft, zou het NRC zich terug houdend hebben opgesteld. Rekening houdend met de belangen van de Koninklijke familie?? Hoezo terug houdend. Letterlijk een behandelend arts citeren, zonder de patiënt of diens vertegenwoordiger de gelegenheid te geven om te reageren of om toestemming te vragen. Noem je dat terug houdend??
Sta ons bij als het NRC nog eens de fatsoensnorm zou gaan bepalen, waar is dan het einde?

De Professor!

Tja, en dan is daar nog de hoogleraar neurochirurgie.
Maar op de eerste plaats een arts. Een arts waarvan je zou mogen verwachten dat hij juist de ethische waarden van de rechtsbescherming van de patiënt zou voorstaan.
Een hoogleraar die er niet voor terug deinst om het verhaal nog eens dunnetjes te bevestigen.

Als echtgenoot waarschijnlijk een prima kerel, maar als hoogleraar??
Iemand die dus verantwoordelijk is voor het opleiden van toekomstige generaties neurochirurgen, die als grote voorbeeld hebben de professor.
Je kunt je afvragen of het geven van een media training misschien wel een geïntegreerd onderdeel is van het lespakket dat door de professor wordt aangeboden.

Het onderdeel “bescherming van patiënt gegevens” zou ik hem zeker niet laten geven!!!
Beschamend optreden van dit echtpaar.