Ilegale bewoning

24-03-2012 15:44

 

 

 

 

zeg maar krakers op een balk

Illegale bewoning.

We hebben sinds een week een zeer vervelend probleem. We hebben te maken met illegale bewoning van een gedeelte van ons huis. We wonen aan de rand van Esterwegen. Eigenlijk op een drie landen punt als het ware. Dus op de grens van dorp, weideland en bos. De ideale plek om van alles te genieten dat mens en natuur je geeft. Kortom, ook de ideale plek voor het creëren van illegale bouwsels. Die illegale bewoning zou op zich geen probleem hoeven te zijn. Zij het niet dat het hier gaat om twee, elkaar beconcurrerende, stelletjes. Ze betwisten elkaar het beste plekje in huis en dat gaat er niet bepaald zachtzinnig aan toe. Dat bezorgt best wat overlast en we staan dan ook op het punt om drastisch in te grijpen.

Nu is het ene echtpaar zo zwart dat je ze, met goed fatsoen, rustig een “blauw stelletje” kunt noemen. Het andere stelletje is iets behoudender en tooit zich meer in het grijs, waarbij zij een echte grijze hoofdtooi heeft. Het geeft haar een uitstraling die klasse verraad. Hij is meer gedistingeerd grijs bij de slapen. Het ziet er naar uit dat ze wel behoorlijk een drankprobleem hebben. Op zich hoeft dat dan ook weer geen probleem te zijn, als je al op leeftijd bent. Nee het echte probleem schuilt hem hierin dat ze er zo’n bende van maken. Ze ruimen gewoon niets achter zich op en laten overal de doppen van de flesjes bier slingeren, net als de zakjes chips.

Ilegale bewoning

 

 
Ilegale bewoning

 

 
Ilegale bewoning

 

 

 

Het andere stel, zeg maar die wat lichter gekleurde types, zijn daar en tegen weer een stuk rustiger en behoudender, zij geeft de voorkeur aan thee boven drank en hij leeft zich uit in het creëren van dingen. Gaat geen enkel experiment uit de weg en gebruikt voor zijn creatieve doeleinden hoofdzakelijk materiaal vervaardigt uit kunststof. Spijkers, rvs schroeven, dakspijkers en bindmateriaal gebruikt hij om zijn creaties bij elkaar te houden. Kortom een zekere vlijt valt ze alle vier niet te ontzeggen.
Nu zitten we dus met de vraag, gooien we ze eruit, of laten we ze zitten. Als we ze laten zitten, wie laten we dan zitten. Om ze alle vier te laten zitten is geen optie. Zoals je dat wel vaker ziet bij verschillende culturen, kunnen ze, als het ware, niet door een deur. Er moeten dus keuzes gemaakt worden. Mijn vrouw en ik hebben besloten om het maar even aan te zien, gewoon even kijken hoe de ruzie verloopt en als die dan beslecht is de situatie maar te accepteren. Niets doen is dus wel degelijk een optie. Zo zie je dat het hebben van een eigen huis ook geen garantie is om verder zorgeloos door het leven te lopen.

Ach, jullie zullen het wel al begrepen hebben, toch. We hebben dus te maken met een koppeltje spreeuwen en een koppeltje kauwen. Elke morgen als ik op sta dan ligt de tuin bezaait met bouwmaterialen voor een nest. Nou zijn beide niet bepaald architecten uit de school van Berlage, maar alla (zonder H) ze proberen er van alles aan te doen om een stevige constructie neer te zetten. De spreeuwen zijn de vroege en harde werkers. Ze beginnen om een uur of half zes en gaan door totdat de kouwen wakker zijn en zich ermee gaan bemoeien.
Die kauwen hebben dus de zelfde balk uitgekozen om hun tent op te slaan als die spreeuwen. Tja en twee nesten op een balk dat is natuurlijk wat te veel van het goede ( ik bedoel twee culturen zo dicht tegen elkaar aan dat moet wel wrijving geven, toch?)
Goed, die kauwen zijn dus later wakker en beginnen dan onmiddellijk met het slopen van het nest van die spreeuwen. Dat gaat met een fanatisme gepaard waar de honden geen brood van lusten. De spreeuwen kijken dan in eerste instantie wat beteuterd toe. Op een afstandje zie je dat pa spreeuw in Spee zich zo zit op te fokken totdat hij voldoende lef heeft verzameld om tot de aanval over te gaan. Na wat inleidend gekrijs schut hij de veren en onderneemt een duikvlucht. Kijk, dat pikt pa spreeuw dus niet. Die grijze mag dan wel groter zijn maar dat wil nog niet zeggen dat hij zonder slag of stoot “zijn” balk opgeeft. Nee hij gaat met volle overtuiging het gevecht aan. Jaagt op de kauw als of ze even groot zijn.

Na deze inleidende bedreigingen wederzijds, geeft de spreeuw het even op en gaat in een boom, samen met ma spreeuw zitten toekijken wat er verder gaat gebeuren. In het begin ging het echtpaar kauw gezamenlijk op zoek naar geschikte aankleding voor het nest. De kauw deponeert allerlei, zorgvuldig uitgekozen, nestmateriaal op de balk, wat dan vervolgens weer door vriend spreeuw even snel weer naar beneden wordt gedonderd.

En ik, ik loop de hele dag puin te ruimen. Ik heb de Bio-kliko inmiddels zo geplaatst dat het meeste materiaal wat in het vuur van de strijd, naar beneden komt, rechtstreeks erin valt. Alles wat erom heen wordt gedeponeerd ruim ik dan wel weer op.
Het zal mij wat benieuwen wanneer het eerste jonge leven zich aanmeld. Niet alleen wanneer maar ook hoe ze eruit zullen gaan zien. Mijn vrouw heeft waargenomen dat de Pa spreeuw, toenadering zoekt met Ma kauw. Ach als dat maar goed gaat ??

Zodra het zover is, gaan de geboortekaartjes de deur uit, ik hou u op de hoogte van het prille geluk !!
Om u ervan te overtuigen heb ik de beelden geplaatst op picasa, hier kunt u zich met eigen ogen overtuigen van de troep die beide bouwers achter laten !
https://picasaweb.google.com/rob.barlage/NestjeBouwen02#