Het afscheid

31-01-2013 23:51

 

Het afscheid.

 

We zitten aan de koffie. Gewoon een doordeweekse dag, met gewone doordeweekse dingen. Dan is daar ineens de mededeling dat de Nederlandse Koningin, binnen twee uur, het volk zal toespreken over alle televisienetten en via alle radiozenders.

 

Ik roep: “Els hoor je dat?”

“Je hoeft niet zo te tetteren, ik zat vlak naast je hoor!”

Ik kijk verbaasd op en zeg wat stamelend: “O ja, ik zie het!!”

Er schiet van alles door je heen op zo’n moment, ik kijk met een vragende blik naar Els. Els kijkt terug en zegt, hoofdschuddend:

“Je hoeft mij niet zo aan te kijken hoor, ze heeft mij niet gebeld om te vertellen wat er aan de hand is. Dus gewoon even rustig afwachten. Dat lijkt mij echt het beste!”

“Ik denk dat ze een beslissing hebben genomen over prins Friso, misschien gaat de stekker eruit. Het is toch veel te lang dat ze die arme jongen in coma laten liggen!” is mijn eerste reactie.

“Tja en dat gaat ze dan even nationaal voor de tv en op de radio aan de hele goegemeente vertellen!! Nou, echt niet! Zegt ze vast besloten.

Nou moet ik toegeven dat er van die momenten zijn dat Els verdomd zinnige dingen zegt.

“Zo had ik het nog niet eens bekeken, maar wat zou het dan zijn. Ik bedoel ze zal echt niet gaan vertellen dat ze de jackpot heeft in de staatloterij, toch?” roep ik.

“Misschien gaat ze toch wel vertellen dat het genoeg is geweest. Dat ze haar kroontje aan de wilgen gaat hangen, dat ze een sjaal gaat breien, maar in ieder geval gaat stoppen met haar koningin zijn!”

 

“Kijk, kijk!” zegt Els met een zelfingenomen lachje om haar mond.

“Kijk, kijk als je maar even nadenkt dan komt er best af en toe nog wat zinnigs uit. Moet je vaker doen eerst nadenken en dan pas die klep open doen!”

“Ja, ja, het is goed, bijdehandje! Hoe dan ook, nog twee uurtjes en dan weten we het.”

 

 

Gek hé, je gaat toch zitten wachten. Normaal zijn twee uurtjes zo weg, nu duurt het een eeuwigheid. Het grote wachten wordt gedood met het zappen van kanaal naar kanaal op de televisie. Alle zenders op het Hollandse net zijn begonnen aan het opsommen van de mogelijke inhoud van de verklaring van de koningin.

Niemand weet het zeker, het is vaak kostelijk om te zien wat voor idiote journalistiek dat oplevert.

 

Een presentator van een of ander journaal zegt:

“Dames en heren het is zover om zeven uur gaat de koningin aankondigen dat ze afstand gaat doen van de troon. Het kan niet anders. Ik sprak zojuist de buurvrouw van de werkster van het café dat op een kilometer afstand is gelegen van het koninklijk paleis in den Haag. Zij had vanmiddag gezien dat de potjes met geraniums, plotseling waren verplaats. Dat moest dus wel betekenen dat er iets op handen was. Sterker, even later kwam een van de bedienden naar buiten en zette de geraniums op een doos. Op die doos stond ‘geraniums om achter te gaan zitten’ ! Dus, lieve kijkers, het kan niet anders er gaat een troonswisseling plaatsvinden.”

 

Zie hier het niveau van de verslaggeving in ons kikkerlandje. De koningin gaat een toespraak houden en het journaille begint er meteen lustig op los te filosoferen over hetgeen gezegd gaat worden. Men schroomt niet zelfs de meest baarlijk nonsens voor waarheid te verkopen.

 

Het is zeven uur. Wij zijn er klaar voor. Na twee uur onzin te hebben aangehoord gaan we nu luisteren naar de Majesteit zelf. Het is te hopen dat er geen geranium bij haar op tafel staat als ze haar toespraak gaat beginnen.

In drie of vier minuten tijd vertelt ze inderdaad dat ze ermee gaat stoppen. Zakelijk, zonder veel poeha neemt ze even de agenda door, vertelt dat de kroonprins en prinses er klaar voor zijn en dat het goed is. O ja, ze meldt ook nog even dat, in tegenstelling tot haar moeder destijds, zij nog geen lichamelijke en geestelijke makkes heeft.

Ze mist Claus. Dat zegt ze niet met zoveel woorden, maar het spreekt voor zich. Ze heeft hem altijd gemist sinds zijn dood.

 

Els en ik zitten stilletjes te kijken naar de Koningin die haar aftreden aankondigt.

Op het einde is er toch iets van emotie waarneembaar, althans dat denken we. Zeker weten doe je dat natuurlijk nooit.

Ik ben van een generatie die is grootgebracht met respect voor het koningshuis. Natuurlijk zijn het niet allemaal lekkertjes geweest. Maar noem mij nou eens een president van een republiek die wel feilloos was. Ik denk dat wij niet slecht af zijn met die Oranje klanten. En laten we eerlijk zijn, je zal het maar op je bordje krijgen. Je wordt geboren en een Cito-toets hoef je niet te maken, nee jij wordt koning!

 

Carrièreplanning?? Hoezo, niet zeuren op die troon gaan zitten en zwaaien.

Wie o wie zou nou vrijwillig voor die klus kiezen!!

 

Claus heeft het eens heel mooi onder woorden gebracht.

“Nederland is een Republiek met aan het hoofd een koningin” en zo was het !

 

Breaking news!!!!

De doos met Geraniums is inmiddels afgeleverd op ‘paleis Drakensteyn’. Daar zullen ze goed worden verzorgd tot dertig april van dit jaar. Nu eens kijken hoe lang het duurt voordat Prinses Beatrix er achter wordt waargenomen.

 

Als ze dood gaan stuur ik haar wel een paar verse, zie het maar als een dank je wel !!