Duitsland, oosterburen met een visie deel 1, verhuisd

06-02-2012 00:05

De komende weken wil ik u deelgenoot van de verschillen tussen Duitsland en Nederland als woon- en leeflocatie.

Met namen de kleine, gewone dagelijkse dingen waar we tegen aanlopen en die nu net dat beetje verschil uitmaken tussen het wonen en leven in Nederland en in Duitsland. Niet wetenschappelijk onderbouwd, niet op basis van ingewikkelde enquêtes, nee gewoon op zijn boerenfluitjes. De geluiden van mijn buren, de geluiden van de Duitsers en Nederlanders in de kroeg als ze hun ervaringen uitwisselen en de voor en nadelen op een rijtje zetten. Dus de gewone dagelijkse dingen, daar draait het per slot van rekening om in het leven. Natuurlijk ook die zaken die mij en mijn gezin opvallen en mee maken. Uiteraard verwacht ik van de ‘kritische lezer’ niet alleen een reactie, maar ook de vragen die er leven, wil ik graag trachten te beantwoorden.

Ik zal beginnen met een beeld te schetsen van de plek waar we  hebben gewoond en waar we zijn gaan wonen. Door een vergelijking te trekken tussen die twee hoop ikm dat de lezer een beetje een beeld krijgt van de verschillen. Mogelijk krijgt de lezer dan al een beetje een beeld waarom we een keuze hebben gemaakt voor het Emsland in Neder-Saksen.

 

Indijk bij Woudsend:

We hebben circa 8 jaar gewoond in de omgeving van het Friese Woudsend. We hadden daar een huisje aan het water op een perceel grond van circa 360m2 bouwjaar circa 2000, De woonoppervlakte van het huisje was circa 95m2. Het huisje stond op een villapark in een nauw straatje en de huizen waren deels permanent bewoond en deels voor recreatie. De kwaliteit van de gebruikte materialen en het afwerkingniveau stond in geen verhouding tot de verkoop prijzen van de huizen. Deze prijzen liggen rond de € 450.000,00 k.k. Het inwoners aantal van het dorp samen met het dorp Woudsend lag op circa 2000. Faciliteiten bestonden uit 1 supermarkt, een bakker, een slijterij, een viswinkel, een watersportwinkel, een paar kroegen en restaurants. Een apotheek houdende huisarts (die een vervanger had in een dorp zo’n 10km verder). 

In het seizoen groeide de bevolking met een tienvoud, maar de faciliteiten bleven gehandhaafd op het winterniveau. Niet slecht, maar met het gevolg dat er spraken was van een overbelasting van die faciliteiten. Het dichtst bijzijnde ziekenhuis bevond zich in Sneek ( ik zal zeker nog terug komen op de medische faciliteiten in een van de volgende stukjes.) Sneek licht zo’n 12 km verder en is bereikbaar via een provinciale weg waar je op nog geen kwart van het traject 80km per uur mag rijden. Verder bevinden zich op de meeste plaatsen snelheidsbeperkingen variërend van zo’n 30km/pu tot 70km/pu. Het gevolg dat je minimaal een half uur onderweg bent om naar Sneek te komen. Natuurlijk valt er veel meer te vertellen over Woudsend en omgeving, maar het gaat er hier om om een vergelijk te maken tussen de kosten, de kwaliteit en de faciliteiten van het huis in Woudsend en het huis in Esterwegen dat zo’n 185 km (hemels breed slechts 135km) meer naar het oosten ligt en toevallig zo’n 30km over de Nederlands / Duitse grens.

 

Esterwegen:

We hebben hier gekozen voor een huis dat is gebouwd in het jaar 2001, het huis staat boven op een heuvel op een perceel grond van ruim 1000m2, De woonoppervlakte van dit huis is circa 220m2, dus ruim een verdubbeling ten opzichten van het huis in Indijk. De kavel waarop het huis staat maakt deel uit van een woonwijk in aan bouw. Alle kavels zijn zeer ruim, waardoor er een redelijke afstand is tussen de verschillende huizen. De straten zijn goed toegankelijk en er geld een dertig km bepaling, daar het gehele gebied is aangewezen als woonerf. De kwaliteit van het de gebruikte materialen staan in geen verhouding tot dat wat we in Nederland gewend zijn. Het huis heeft standaard twee badkamers en al het sanitair is uitgevoerd in top kwaliteit. Ook de bij de bouwgebruikte materialen voor isolatie zijn top. Met name in de afgelopen koude winter vind je dat onmiddellijk terug in je stookkosten. Ook tijdens deze extreem warme periode betaald deze isolatie zich ruimschoots terug. Ondanks de hoge temperatuur heerlijk koel binnen. De prijzen van de huizen hier in het Emsland gaan dus ons begrip te boven. Een vergelijkbaar huisje wat we in Friesland hadden kost hier circa €120.000,00, het huis dat wij betrokken hebben komt op nog geen twee ton inclusief alle extra’s zoals vloerverwarming, grote inbouw keuken, aparte waskeuken etc. etc. Kortom een meer dan compleet huis dat anderhalf keer zo groot is, kwalitatief veel beter voor nog niet de helft van wat we in Nederland kwijt geweest zouden zijn.

 

Het inwoners aantal van Esterwegen ligt op circa 5000, op 500 meter van ons huis vind je een winkelcentrum met zo’n 5 supermarkten(6 dagen in de week van 09.00uur tot 21.00uur open, 5 warme bakkers, die 6 dagen in de week van 07.30 uur tot 20.00 uur geopend zijn en op zondag nog eens van 08.00uur tot 12.00uur open.

Slagers, kleding- en schoenenzaken etc etc. Opvallend is dat de prijzen circa 15% lager liggen van de levensmiddelen dan in Nederland.

 

3 huisartsen, 2 apotheken, 2 tandarts praktijken. Twee grote ziekenhuizen op nog geen 20km afstand en bereikbaar via goede en brede tweebaanswegen waar je 100km per uur mag en kan rijden zonder snelheidsbeperkingen. Nu ben je dus binnen twintig minuten in het dichtst bijzijnde goed uitgeruste ziekenhuis.

 

Het zijn dus opvallende verschillen met Nederland, niet alleen financieel maar ook qua ruimte en mogelijkheden. Ook op medisch gebied zijn er duidelijke verschillen. Ik zal later zeker nog wel eens terug komen op de medische voorzieningen hier.

 

Ik vraag me nog dagelijks af hoe dit kan, twee buurlanden en dan zoveel verschillen. Waarom zijn de huizen hier zoveel beter en toch goedkoper? Waarom ligt het levensonderhoud hier beduidend lager dan in Nederland?

 

Mocht u het antwoord weten, of hierover iets kwijt willen, neem dan de moeite om te reageren. Ik ben erg nieuwsgierig naar de reacties en de vragen.

Ik wens u een schitterende zondag toe en graag tot een volgende keer !