DigiD = lek

27-03-2012 17:16

 

Beveiligingsexperts:

DigiD lek als een mandje

 

AMSTERDAM -  Beveiligingsexperts zijn niet blij met DigiD. Het systeem waarmee burgers op internet onder meer belastingaangifte kunnen doen, is volgens hen zo lek als een mandje. Aldus een van de koppen in de Telegraaf van vanmorgen:

 

Zo’n kleine vier jaar woon ik en mijn gezin, zo’n 40km over de oostelijke grens in het mooie Emsland.

U weet wel dat land waar we naar toe gaan voor bier en braadworst en sinds een jaar of wat voor goedkope huizen, goedkope boodschappen en een redelijk leef klimaat. Eigenlijk alles wat we vroeger in Nederland probeerde te vinden. Als Nederlander blijf je te maken houden met de Nederlandse overheid. Of het nu het belastingdienst, UWV, ABP CVZ, ID-Kaart, paspoort  of donorregister is. Je ontkomt niet aan die Nederlandse bureaucratie. Het leuke is dat ze je allemaal feilloos weten te vinden als het gaat om het afdragen van premies het betalen van belastingaanslagen etc. Dan blijkt dus de adres- registratie plotseling wel te functioneren.

Misschien aardig om even te schetsen: Circa een half jaar voor mijn “emigratie” (tja, zo heet dat als je binnen de EU veertig kilometer naar de nadere kant gaat!!)Bij de belastingdienst gemeld dat we voornemens waren te vertrekken naar Duitsland, gewoon netjes zoals het hoort met naam nieuw adres telefoonnummer etc. Met de toezegging dat ik nog een bewijs van inschrijving zou na sturen van de gemeente waar we gingen wonen.

Ik kreeg bericht dat dit was aangekomen en dat ze verder afwachten wanneer we vertrokken. De volgende stap was dat we daadwerkelijk de stap maakte. Zoals beloofd een kopie opgestuurd van het bewijs van inschrijving naar de belastingdienst. Ik, kreeg toen op mijn oude adres in Nederland het verzoek van de Belastingdienst om mijn DIGI-D nummer bekend te maken en te gebruiken om daarmee mijn gegevens via het net te melden.

Na een tweetal aangiftes te hebben ontvangen, en netjes ingevuld te hebben terug gestuurd, de opgelegde betalingen te hebben voldaan en nadat een klein jaartje was verstreken, kreeg ik de brief!

Ik hoor u denken “de Brief”???

Ja,de brief geadresseerd op mijn adres in Duitsland, keurig juist bezorgd op het goede adres. In deze brief laat de belastingdienst weten dat ze geconstateerd hadden dat ik zomaar was verhuisd naar Duitsland.

Dat is op zich natuurlijk winst, na een jaar heen en weer corresponderen op mijn huidige adres is het kennelijk nu pas echt doorgedrongen dat ik vertrokken was.

In de brief werd ik erop gewezen dat ik kenbaar moest maken waar mijn woon en verblijfplaats was en dat ik een bewijs moest mee sturen van de gemeente waar ik woonde. Verder zat er een lijst bij met vragen over gegevens die al meer dan een jaar bekend waren bij deze dienst.

Dat moet wel want we correspondeerden al een heel jaar lang samen via mijn huidige Duitse adres. Ook deze brief was feilloos aangekomen. Ik heb nog even telefonisch nagevraagd of deze brief serieus genomen moest worden of dat ik deze brief moest zien in het kader van “leuker kunnen we het niet maken!”. Hoe ik het in mijn hoofd haalde om de belastingdienst te beschuldigen van het hebben van HUMOR. Nee, als de donder in vullen die vragen, anders volgt er straf !!

 

En dan, dan is daar MINISTER Donner.

De excellentie verteld dood leuk, op 22 februari van dit jaar, dat het waarschijnlijk nog een jaar duurt voordat een beperkt deel van de Nederlanders die in het buitenland wonen, op verifieerbare adressen, ook gebruik kunnen maken van DIGI-D.

Waar al die overheidsbedrijven zo op aandringen en wat voor al die Nederlanders in het buitenland het zoveel eenvoudiger kan maken om met die overheidsbedrijven te communiceren.

De Excellentie weet donders goed dat al vier jaar lang de toezegging wordt gedaan dat eraan gewerkt wordt.

De Excellentie weet donders goed dat die overheidsbedrijven, waar hij mede voor verantwoordelijk is de kluit rustig blijven besodemieteren.

De Excellentie weet donders goed, dat niet alleen de Nederlanders in het buitenland, maar ook de parlementsleden die keer op keer weer met een of ander lul verhaal door de Excellentie het DIGI-Dbos worden ingestuurd.

Als je er goed over nadenkt, hebben de opeenvolgende verantwoordelijke ministers de kamer verkeerd geïnformeerd. Er was een tijd dat dat als een doodzonde gold voor de verantwoordelijke minister. Maar ach, de huidige cultuur is er een van verloedering. De tijd dat je kon vertrouwen op de politiek voor bewaking van normen en waarden is gelijktijdig met Fortuyn vermoord!!

En dan blijkt nu ook nog eens dat het systeem waar miljoenen mee gemoeid zijn voor geen meter functioneert. Fraude gevoelig is de officiële benaming. Wordt hard aangewerkt, is de officiële reactie.

Chaos, roept de man in de straat.

Opdonderen met die mensen die ervoor verantwoordelijk zijn lijkt het meest voor de hand te liggen! Maar, troost u, er zal nog veel meer ellende moeten worden gevonden voordat de 150 gekozen volksvertegenwoordigers bereid zijn iemand van het kobalt blauwe pluche te verwijderen!!!

Slaap zacht Minister Donner, uw controleurs liggen al op een oor !!